Koniec lata, koniec oscypków
Niestety rozpoczyna się czas, gdy kupienie prawdziwego oscypka będzie graniczyło z cudem...Miesiąc wrzesień to ostatni dzwonek, aby skosztować prawdziwego oscypka. Warto pamiętać, że sezon na te typowe dla Tatr specjały przypada na okres od maja do września. Nie załamujmy się, gdyż w październiku można jeszcze trafić na prawdziwy owczy ser, ale nie będzie to łatwe.
Udostępnij
Koniec lata, koniec oscypków
Oscypek to twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie dla Podhala. Ser ten ma status produktu regionalnego, prawnie chronionego przez Unię Europejską. Oryginalne oscypki to sery w kształcie dwustronnego stożka, produkowane z minimum 60 procent mleka owcy rasy polskiej górskiej i 40 procent mleka krowiego rasy czerwonej. Mierzą one 17-23 centymetrów i ważą od 600 do 800 gramów.
Warto wiedzieć, że o samym smaku oscypka decyduje nie tylko samo owcze mleko. Ważną rolę stanowi tutaj również rodzaj pożywienia jakim żywi się stado, jak i warunki w jakich ser poddaje się wędzeniu. Na Podhalu w bacowskich szałasach proces wytwarzania oscypków od stuleci pozostaje taki sam.
comments powered by