Zakopane Hotel Helan

Kończy się sezon na prawdziwe oscypki

Opr. KP

Słynie z nich całe Podhale, a podhalańska tradycja pasterska nie mogłaby bez nich istnieć - OSCYPKI. Ser z polskich gór, który zagościł już na stołach niemal że całej Europy. Warto pamiętać, że sezon na ten typowy dla Tatr produkt przypada na okres od maja do września. Jeszcze ostatecznie, gdy pogoda dopisze w październiku można trafić na prawdziwy owczy ser.

Udostępnij

Kończy się sezon na prawdziwe oscypki
Kończy się sezon na prawdziwe oscypki

Jest to ostatni dzwonek dla smakoszy, by jeszcze w tym roku spróbować prawdziwego oscypka. Na Podhalu sezon pasterski powoli dobiega końca, co wiąże się z tym że na kolejne owcze oscypki będziemy czekać do wiosny przyszłego roku. Z okazji zakończenia sezonu wypasu owiec na Podhalu już od lat odbywają się uroczystości związane z kulturą pasterską. Ostatnią z bogatego programu Tatrzańskich Wici imprezą będzie Festyn Bacowski, który w tym roku odbędzie się już po raz dwunasty. Jego oficjalne otwarcie podsumowaniem sezonu wypasu owiec. Na XII Festyn Bacowski, zapraszamy w niedzielę, 17 września br. w Leśnicy-Groniu.

Wiadomości Zakopane RSS

comments powered by Disqus